IPARD 3 kreće u februaru, trajaće do 2027. godine

Ministarstvo poljoprivrede nedavano je objavilo je plan poziva za IPARD 3 program za 2024. godinu i prema planu, ovaj investicioni period trajaće sve do 2027. godine.

Podsetimo, prvi poziv je moguć već u februaru, za kada je najavljeno raspisivanje poziva za Meru 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.Ova mera podrazumeva izgradnju i opremanje, uključujući podizanje novih proizvodnih zasada voća. Prema najavi, raspisivanje poziva se očekuje u periodu od 12. februara do 12. aprila, a ukupni budžet predviđen za ovaj poziv biće oko 6,5 milijardi dinara.

Za prvu polovinu 2024. godine planirano je i raspisivanje poziva i za Meru 3 – investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Do kraja godine, prema najavama, poljoprivrednike očekuje mogućnost da konkurišu za još dve mere, a u decembru bi ponovo trebalo da bude raspisan poziv za Meru 1, ali ovoga puta za nabavku traktora, za šta je do sada među njima vladalo najveće interesovanje.

Kroz konkurse iz evropskog pretpristupnog fonda u proteklim godinama veliki broj poljoprivrednika obnovio je vozne parkove. Za kupovinu novih savremenih traktora poreklom iz Evropske unije od početka korišćenja novca iz IPARD-a postoji najveća zainteresovanost. U 2022. objavljeno je, kako se procenjuje, da je oko 80 odsto zahteva u okviru mere jedan upravo bilo podneto za njihovu kupovinu.

Podsetimo, u 2021. bio je sproveden konkurs za mehanizaciju, ali je bila isključena nabavka traktora jer je država u okviru subvencija iz domaćeg budžeta davala pomoć za njihovu nabavku uz uslov da su proizvedeni u Srbiji. Tada je tu mogućnost dobilo oko 1.500 poljoprivrednih proizvođača, uglavnom onih koji zbog malih površina koje obrađuju nisu mogli da ispune uslove i da konkurišu za novac iz IPARD fonda.

Zahvaljujući državnim subvencijama (50–65 odsto vrednosti traktora), kao i finansiranju preko dotadašnjih IPARD programa za četiri godine, od 2018. do 2021. poljoprivrednici u Srbiji kupili su 21.000 novih traktora, obkavola je Politika.

B. K.