ISTRAŽIVANJA: (Ne)transparentnost konkursa za poljoprivrednike na lokalnom nivou

Nedavno  završena projekat ”Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje“ sproveden je u okviru programa podrške ”Aktivni građani – bolje društvo“, a nosilac ovog projekta bilo je Udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije.  Projekat je bio  fokusiran na poljoprivrednu politiku opština Rekovac i Despotovac, koje imaju definisane  programe mera podrške usmerene na poljoprivredne proizvođače, a sredstva se izdvajaju iz opštinskih budžeta.

Ono što su mladi poljoprivrednici uočili i što ih je navelo da apliciraju sa ovim projektom, je nedovoljna transparentnost pri objavljivanju lokalnih konkursa, pa samim tim i  sama informisanost poljoprivrednika o mogućnostima konkurisanja. Takođe, u okviru programa i pravilnika ne postoje jasni kriterijumi za izbor korisnika sredstava pa se pravo na podsticaje stiče prema redosledu pristiglih prijava. Ovo svakako dovodi do stvaranja nepoverenja u sam program, pa je tako i istraživanje sprovedeno u okviru projekta pokazalo da 33 odsto ispitanika misli da se sredstva kroz ovakve vidove podsticaja dobijaju preko veze.

Kod kreiranja programa mera ne sprovodi se istraživanje o potrebama poljoprivrednih proizvođača, već se programi prepisuju iz godine u godinu, a neretko se događa da lokalne samouprave prepisuju programe međusobno, na osvrćući se na strukture poljoprivrednih gazdinstava i njihove potrebe. Stručni tim MPS-a je projektom najpre  analizirao potrebe potencijalnih korisnika sredstava, a zatim je predstavnicima lokalnih veća za poljoprivredu predočeno za koje mere su poljoprivrednici najviše zainteresovani.

Sačinjeni su dokumenti ”Preporuke za unapređenje sistema planiranja lokalnih mera i informisanosti u sektoru agrara“ za obe opštine. U Rekovcu je nakon dostavljenih preporuka proširena lista mera u Programu poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, u skladu sa izvršenom analizom potreba poljoprivrednika kroz projekat, dok Despotovac i nakon dostavljenih preporuka i predloga, nije promenio pređašnje stanje, već je isti pravilnik usvojen i za 2022.Mladi poljoprivrednci Srbije nastavljaju sa primenom ovog modela zagovaranja u korist poljoprivrednika i kroz novi projekat ”Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi“ tokom 2022. i 2023. sprovešće analizu na nivou novih šest gradova i opština i učiniti transparentnim programe mera svih gradova i opština kroz izradu jedinstvene web platforme ”Baza lokalnih javnih poziva u poljoprivredi“, objavila je Nova ekonomija.

B. K.