Istraživanje NALED-a: Broj sezonaca „u sivoj zoni “ prepolovljen

Od kako se primenjuje Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima do sada je prijavljeno oko 55.000 sezonskih radnika u poljoprivrednom sektoru, rekla je direktorka u NALED-u (Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj) Jelena Bojović konferenciji povodom predstavljanja rezultata primene ovog zakona.

Na osnovu analize efekata Zakona koji je u primeni od 1. januara 2019. godine Bojovićeva je navela je da je, prema istraživanjima koja je uradio NALED, u odnosu na 2017. za 50 odsto smanjen broj radnika u takozvanoj „sivoj zoni“.

Ona je u izjavi za Tanjug istakla da Zakon reguliše angažovanje radnika na sezonskim poslovima na osnovu modela koji postoji u zemaljama Evrope, u Mađarskoj i Hrvatskoj koje su uspele da radnici angažovani na povremenim poslovima budu evidentirani i prijavljeni na dnevnom novou.

Takođe, naglasila je, da se razmatraju dopune Zakona, koje se odnose na pisani ugovor između poslodavca i radnika, kao i na unapređenje portala radi lakše prijave za posao, ali i kontrole rada.

B.K.