Iz bačkoplanačke “Majevice” u 2023. godini kreće linijska proizvodnja domaćeg traktora

Preduzeće „Majevica” iz Bačke Palanke  od početka godine zaposlila je novih 70 radnika i proširila proizvodnju tako da sada izvozi u 40 zemalja širom sveta. Od naredne godine u ovoj fabrici očekuje se linijska proizvodnja jedinog domaćeg traktora u Srbiji.

Kako prenosi Sremska televizija traktor će biti u prodaji isključivo u paketu sa radnim mašinama i nabavka traktora sa sedam radnih mašina neophodnih za rad svakog poljoprivrednog gazdinstva biće oko sto hiljada evra. Ovo je projekat razvijan isključivo sredstvima i radom zaposlenih u “Majevici” .

Finansiranje nabavke ovog traktora biće uz pomoć kredita kao i plaćanjem u naturalnoj razmeni odnosno žitaricama ili drugim sredstvima i partiteti će se ugivarati direktno sa kompanijom dakle bez posrednika sem u slučaju kreditnog finansiranja. Prema podacima. Udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije u Srbiji je u prva tri kvartala prodato 3.500 traktora što je rekord u poslednjih 30 godina. Najveći broj novih traktora kupljen je uz podsticaje države.

Podsetimo, „Majevica“ je osnovana 1905. godine, a danas nakon 117 godina u njoj radi 150 radnika i pre pet godina je izvršena uspešna privatizacija.

B. K.