Iz budžeta za vinare 8,9 miliona evra

Foto: Pixabay

„Da vinska industrija i vino postanu brend Srbije“

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 miliona evra, što je tri puta više nego protekle godine.

„Vizije i ideje vinara biće usvojene u narednih par nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogradarstva Srbije do 2030. i to je pravi način da se definišu ciljevi i putokaz kako bi ova industrija rasla i postala brend Srbije“, rekao je Mali na svečanosti povodom Svetog Trifuna, dana vinogradara, a na kojoj su proglašeni pobednici u osam kategorija, birani između 295 uzoraka 110 vinarija.

Mali je rekao da su vinari na sastanku kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveli da im za promociju, zasade i subvenciju treba 8,9 miliona evra.

„Tačno toliko koliko su tražili je u budžetu za 2020, a to je tri puta više nego prošle godine. Mali korak, koji je pokazatelj koliko smo spremni da promenimo u ovoj industriji da vinska industrija i vino postanu brend Srbije“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je da imamo razglednice vinograda ne samo iz Toskane i Francuske već iz Smedereva, Jagodine, Fruške gore, Vranja i drugih delova Srbije koji su postali ili će postati još prepoznatljiviji po vinu.

Inicijativu za osnivanje tog udruženja dao je predsednik Srbije, rekao je ministar.