Jagode namenjene izvozu zaglavile na granici, prevoznici traže “zelene koridore”

Foto: Pixabay

Zbog tvrdnji dela prevoznika da njihove kolege koje voze hladnjače zloupotrebljavaju povlašćeni status za prelazak granice Uprava carina nedavno je odlučila je da privremeno obustavi mogućnost prioritetnog prolaska za kamione hladnjače. Ova odluka zatekla je proizvođače jagoda pred samu berbu.

Jagode su ove sezone umesto da donesu devizni priliv i državi i proizvođačima, u najvećoj meri završile na domaćem tržištu i to po ceni koja je niža od cene koštanja u proizvodnji, kažu voćari. Tvrde, da tokom praznika službe na granicama nisu prilagodile rad sezoni koja je ove godine poranila.

Prevoznici, takođe, kažu da bi što pre trebalo uspostaviti „zelene koridore“, jer predugo čekanje kamiona na granicama samo šteti domaćoj privredi.

Prevoznici odavno upozoravaju da se procedure na graničnim prelazima moraju izmeniti i ubrzati. Višesatno čekanje povećava troškove, pa  roba gubi konkurentnost.

„Što pre moraju da se urade organizacione ili neke druge proceduralne izmene koje će omogućiti da se naši kamioni ne zadržavaju na granicama. To podrazumeva da se hitno uspostave zeleni koridori. Kako smo mogli u vreme korone da imamo zelene koridore i da se vozila ne zadržavaju možemo i sada“, rekao je za RTS Goran Aleksić, generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“.

B. K.