Janjić: Ratari da u toku godine racionalno prodaju pšenicu

Ima li nade za rast cene pšenice čija cena ne berzama dva meseca pred žetvu nezadrživo pada. Miloš Janjić, doskorašnji direktor novosadske Produktne berze, a sada  analitičar agrarne platforme „Agrines” nije optimista.

„Pšenica je kod nas posejana na rekordnim površinama, ako bude dobar prinos uz ove postojeće zalihe, koje su takođe iznad proseka, to će biti dodatni pritisak na cene“, rekao je Janjić dodajući da situaciju dodatno komplikuje sve zamršenija geopolitička kriza.

Niska cena ukrajinske pšenice oborila je cenu žita na svim tržištima, a prve informacije govore da se kod nas za novi rod, preko terminskih ugovora, ratarima nudilo svega 20 dinara po kilogramu. Poljoprivrednici tvrde da je sve ispod 42 dinara malo jer je proizvođačka cena žita 38 dinara.

„Ono što je za preporuku ratarima jeste da se količine raspodele. Jednom trećinom treba trgovati terminski, drugom u žetvi, a preostalu pšenicu ostaviti za kalkulisanje kasnije na tržištu. Godina je duga i to je recept kojim se treba voditi. Negde ćete dobiti više, negde manje, a poenta je da se na kraju u zbiru bude u plusu“, savetuje Janjić.

B. K.