Janjić: Suša neće dovesti do većih oscilacije cena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji ne treba da očekuju veće oscilacije sadašnje cene pšenice kao ni kukuruza, čiji je rod značajno uništila suša, ako ne bude vanrednih poremećaja na geopolitičkoj sceni zbog rata u Ukrajini, rekao direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić.

„U ovom momentu cene tih osnovnih poljoprivrednih proizvoda obuzdava i nemogućnost izvoza viškova zbog niskog vodostaja Dunava, koji, kako se procenjuje, neće porasti do kraja godine“, istakao je Janjić.

On je kazao da je povećana proizvodnja pšenice u Rusiji, Australiji, Kanadi i Kini nadoknadila manjak proizvodnje u Evropi, pa će Rusija od rekordnih 88 miliona tona imati za izvoz 42 miliona, a Kanada od proizvedenih 35 miliona tona na strano tržište može da plasira 26 miliona tona. Ukupan rod pšenice u svetu je, naveo je , iznosi 779,6 miliona tona, a potrošnja 788,6 miliona tona, ali su zalihe 267 miliona tona, što je više od 30 odsto potrošnje.

Janjić je istakao da je u ovom momentu procena da će prosečan prinos kukuruza u Srbiji ove jeseni biti oko 5,5 tona po hektaru, pa se sa oko 950.000 hektara zasejanih površina očekuje oko 5,5 miliona tona, a za domaće potrebe treba oko 4,5 miliona tona.

B. K.