Jovanović: Uvozimo mleko iz Poljske, domaći proizvođači nekonkurentni

Foto: Pixabay

U Rekovcu je organizovan skup o stanju i perspektivi proizvodnje mleka u Srbiji. Poljoprivrednici, stručnjaci, naučnici, predstavnici ministarstva i instituta okupili su se namerom da zajedno pronađu rešenje za povećanje proizvodnje i mlečnost krava. O trenutnoj situaciji u mlečnom sektoru Srbije na skupu je govorio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj

„Kada se saberu sredstva iz nacionalnog budžeta sa 120 opština koje imaju lokalne programe za poljoprivredu, za mlečni sektor se godišnje izdvaja dve milijarde dinara što nije mala cifra. Zamerke sa terena od poljoprivrednih proizvođača su oko kašnjenja subvencija, a verujem da će nova ministarka poljoprivrede učiniti sve da subvencije ubuduće budu redovno isplaćivane“, rekao je Bogićević.

Direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi Rade Jovanović istako je da trenutno u Srbiji ima manje od 200 000 krava.

„Upaljen je crveni alarm, a mnogo gore od toga je da je nivo proizvodnje na ovim grlima koja su preostala daleko ispod evropskog i svetskog proseka. Nije problem u ceni mleka, cena mleka koje plaćaju mlekare u Srbiji je, verovali ili ne, možda i jedna od najvećih u Evropi. Problem je što mleka u Srbiji nema i što ga neće biti ukoliko samu proizvodnju ne podignemo na viši nivo, a istovrmeno da smanjimo troškove i budemo konkurentni. Danas mleko u Srbiji dolazi iz Poljske jer je jeftinije nego što je u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Zajednička poruka sa skupa jeste da je vreme je da se struka, nauka i svi faktori u mlečnom govedarstvu, od nadležnog ministarstva, preko industrije do proizvođača, usmere na pravljenje jasne strategije kako bi se sa što manje posledica prošlo kroz tranziciju povećanja mlečnosti grla.

B. K.