Keserović: Kiše će smanjti rod voća za pet odsto

Obilne i dugotrajne kiše u poslednja dve meseca smanjiće rod voća u Srbiji koji je, kako se očekivalo, trebalo da bude dobar, rekao je prof. dr Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. On je za Betu rekao da ne pamti da je u poslednjih nekoliko decenija palo toliko kiše.

„Pre dva meseca stanje voća je bilo takvo da se mogao očekivati dobar rod, ali česte kiše, koje ne pamtim 30 godina, smanjiće prinos za oko pet odsto, rod će u najboljem slučaju biti na nivou prošlogodišnjeg“, rekao je Keserović.

Kvalitet jagode je, kako je rekao, nezadovoljavajući, bolest monilija je napala višnje, a trešnje su dobre u voćnjacima gde je primenjena najsavremenija tehnologija.

Prema njegovim rečimatrešnje imaju dobru cenu koja se kreće od 2,5 do tri evra po kilogramu i nema je puno u Evropi, što će olakšati izvoz. Kajsije je, kako je rekao, u visinskim predelima oštetio sneg, ali su rekordno dobro rodile u nizijskim predelima.

Zbog klimatskih promena Keserović predlaže da se menja tehnologija sadnje voća.  

„Mora se saditi na gredicama (nasipima) da bi se suvišna voda od padavina cedila u kanale između gredica“, istakao je Keserovć dodajući  da se pri izboru sorti trešanja treba opredeliti za one sa kasnijim rokovima zrenja kako bi se izbegao uobičajeni period kiša i pucanje voća.

         B. K.