Keserović: Mraz uništio voće vredno 125 miliona evra

Foto: Pixabay

Dugoročna vremenska prognoza nije predvidela da će u nedelju 21. aprila temperatura da se spusti na minus pet u velikom delu Srbije, pa su voćari nespremno dočekali mraz koji im je obrao veliki deo roda, rekao je za RTS, prof dr Zoran Keserović. Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu,

Procenio je da je samo u Šumadijskom regionu i zapadnoj Srbiji, gde se proizvodi 40 odsto srpskog voća, uništeno 200.000 tona voća.

„Ova dva regiona proizvela su 2022. godine 700.000 tona voća. To je  bila projekcija roda i za ovu godinu pre poslednjeg mraza. Sada je šteta oko 30 odsto roda, a možda i veća. Najviše su izmrle voćne vrste koje kasno cvetaju, šljive, maline.  Velike štete su i u subotičko-horgoškom regionu kao i u okolini Beograda. U celoj Srbiji, ako je šteta 250.000 tona voća, a ako kilogram voća računamo 50 evro-centi, to je 125 miliona evra“, rekao je Keserović.

Dodaje da se u narednom periodu ne smemo oslanjati na dugoročne prognoze već moramo koristiti lokalne meteorološke stanice i stručne službe, da na vreme signaliziraju proizvođačima.

Postoje metode koje se mogu koristiti u zaštiti, neke su pouzdane neke nisu. Najbolja zaštita je izbor odgovarajuće voćne vrste i sorte u odnosu na date agro-ekološke uslove.

B. K.