Keserović: Nove tehnologije utrostručile proizvodnju voća u Srbiji

Na Poljoprivrednom fakulteta u Novom Sadu, u organizaciji Društva voćara Vojvodine, održano je Zimsko savetovanje voćara. Prof dr Zoran Keserović, predsednik DVV, govorio je o novim izazovima u proizvodnji jabuke, trešnje i kajsije, s posebnim osvrtom na tehnologije, sorte i podloge.

Istakao je veliki razvojni zamah voćarstva u Srbiji u poslednjih dvadesetak godina.

„Zahvaljujući tome što su voćari među prvima shvatili značaj uvođenja novih tehnologija, prilagođenih klimatskim promenama, proizvodnja je gotovo utrostručena. Danas su malina, jabuka, smrznuta višnja i zamrznuta kupina među prvih deset izvoznih proizvoda. Veoma brzo raste i izvoz borovnice, koju proizvodimo u najsavremenijim zasadima i uz poštovanje struke i nauke“, rekao je Keserović dodajući da treba intezivno raditi na izgradnju sistema za navodnjavanje s obzirom da se zaliva tek oko 11 odsto svih voćnjaka, preneo je potrtal revije „Dobro jutro“.