Keserović: Uz izvoz podići i domaću potrošnju jabuka

Foto: Pixabay

Sukob u Ukrajini uticao je na pad izvoza jabuka u Rusiju, naše tradicionalno najveće izvozno tržište. Domaći proizvođači, u prvih 11 meseci 2022. godine, u Rusiju su plasirali jabuke u vrednosti od 62 miliona evra, što je za oko 10 miliona evra manje nego u istom periodu lane.

Izvoznici kažu da su početne prepreke u transportu prevaziđene, ali je put do ruskog tržišta sada je nešto duži  i skuplji. Gubici su delimično nadomešćeni izvozom u Ujedinjene Arapske Emirate.

Po svemu  sudeći veliki deo lane obranih domaćih jabuka koje su trenutno u hladnjačama završiće u industrijskoj proizvodnji. Kao i na evropskom tržištu, zbog manjka novca, i naši potrošači odlučuju se za jeftinije sorte ovog voća

„Došli smo u situaciji da moramo da utičemo na veću potrošnju jabuka u Srbiji. Ona se trenutno kreće t 10 do 11 kilograma po stanovniku godišnje što je jako malo. Sortiment i ukus jabuka treba prilagoditi domaćem potrošaču“, rekao je za Politiku dr Zoran Keserović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

B. K.