Keserović: Visoke i niske temperature smanjuju prinos voća, potrebna rejonizacija proizvodnje

Visoke temperature od početka zime ne raduju voćare. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović upozorava da bi visoke temperature koje smo imali do sada, a koje su u januaru išle i do 15 stepeni, u kombinaciji sa niskim u martu i aprilu mogle da oštete voćke i smanje prinose.

„Nema dileme da može doći u jednom periodu do oštećenja pogotovo kod koštičavih vrsta koje su jako osetljive na niske temperature, kao što se dešava u poslednjih 10 godina sa kajsijom. Tu su još i breskva i neke sorte trešnje. Leska je procvetala, sve zavisi kakve će temperature biti kada se pojave ženski cvetovi. To ne znači da neće doći do štete i kod ostalih voćnih vrsta“, rekao je za RTS Keserović.

Da bi se sprečilo uticaj na voćke visokih zimskih, ali niskih teperatura. Keseoević u ime struke predlaže rejonizaciju voćarske proizvodnje.

„Najbolji način da se zaštitimo od niskih temperatura je da posadimo odgovarajuću voćnu vrstu na određenoj nadmorskoj visini. Čak je bitno izabrati i dobru sortu, jer i sorte pokazuju različitu osetljivost prema niskim temperaturama. Tako, na primer, kajsija nije za ravničarski deo Vojvodine, može se gajiti jedino na Fruškoj gori i u podunavskom delu. Kada je u pitanju leska ili jabuka tu nema problema, nije rizik da se sade u ravničarskom delu“, precizira Keserović.

Keserović podseća da je u Srbiji pod voćem oko 185.000 hektara, a najbolja godina u desetogodišnjem periodu bila je 2013. kada je prinos voća bio 1,68 miliona tona.

B. K.