Keserović: Voćari da porade na promeni sortimentu jabuka, prednost klupskim sortama

Foto: Pixabay

Tehnologija proizvodnje jabuke u Srbiji sve više napreduje i  afirmiše. Prof. dr Zoran Keserović rekao je da proizvođači, u cilju boljeg plasmana na inostranom tržištu, polako treba da  porade na menjanju strukturu sortimenta.

„Pojedine kompanije  već su krenule sa  gajenjem Gale, pogotovo klonova Gale kao i crvenog delišesa i nisu imale problema sa izvozom. Srbija je za sada dobro prilagodila strukturu sortimenta potrebama ne samo ruskog već i evropskog, afričkog i azijskog tržišta. Mi nemao velikih problema sa proizvodnjom “greni smita” jer je to sorta koja se na inostranom tržištu i dalje dobro plasira”, rekao je Keserović za portal Agrioportal.

Prema njegovim rečima sada treba povesti  više računa o klupskim sortama jer će one biti sve interesantnije za kupce, ali I potrošače.

 „Odnedavno pojavila se nova, izuzetno kvalitetna klupska sorta “magic star” čiji zastupnik za Srbiju će  biti kompanija “ Delta agrar. Klupske sorte će sve više dobijati na značaju I proizvođači u Srbiji polako ulazi i u njihovu proizvodnju, što je za svaku pohvalu”, rekao je  Keserović.

B. K.