Kesić: Beskamatni krediti za nabavku đubriva u 2022. godini

Foto: Maximum Yield

Marko Kesić, direktor Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede razgovarao je u Bogatiću sa poljoprivrednicima  iz Mačve o merama i subvencijama u narednoj godini. Podsetio je da su raspisana dva javna poziva, za podnošenje zahteva za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva u  biljnoj kao i stočarskoj poizvodnji. Poljoprivrednici će zahteve moći da podnesu od 4. januara do 28. februara.

“U narednoj godini očekujem da podsticaji budu više usmereni na investicione projekte” rekao je Kesić i dodao da poljoprivredni proizvođači treba da obrate pažnju na subvencionisane kredite Ministarstva poljoprivrede sa kamatnom stopom od jedan i tri odsto. 

Očekuje se, naglasio Kesić, da će kamatna stopa za kredite za nabavku mineralanh đubriva biti nula odsto, što praktično znači da će poljoprivrednici vraćati samo onoliko novca koliko su podigli bez obračuna bilo kakve kamate.

Kesić najavio da će početkom februara biti raspisan i IPARD poziv za Meru 1, za nabavku traktora u visini od 11 miliona evra. Poljoprivrdnike očekuje i drugi Javni poziv za stočare u okvuru “Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije”, koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom, poznat pod nazivom “50:40:10.

           B. K.