Kesić: Za direktna plaćanja u poljoprivredi 31.2 milijarde dinara

Direktna plaćanja u poljoprivredi deo su Nacionalnog programa podsticaja za koje su poljoprivredni proizvođači u Srbiji najviše zainteresovani.

Ove godine agrarnim budžetom predviđeno je 31,2 milijardi dinara za direktna plaćanja. „Podsticaji po hektaru za biljnu proizvodnju za koje poljoprivrednici mogu aplicirati do 30.aprila i dalje ostaju 4.000 dinara. Lane je bilo 313.911 podnetih zahteva, a isplaćeno 6,6 milijardi dinara, najviše od svih davanja“, rekao je Marko Kesić, v.d. direktora Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede na 17. Zimskim susretima farmera na Tari.

Marko Kesić, direktor Uprave za agrarna plaćanja

Od davanja subvencija u stočarstvu lane je najviše sredstava 6,4 milijarde dinara otišlo stočarima na premije za mleko. Pomoć su dobili i uzgajivači priplodnih grla u govedarstvu, za krave dojilje, telad, pčelari, proizvođači ribe… Kesić je istakao da će sva predviđena davanja za biljnu i stočarsku proizvodnju ostati i ovoj godini.

„Poljoprivrednici mogu da računaju i na sredstva projekta Konkurentne poljoprivrede kao i IPARD programa u okviru koga će uskoro će biti raspisan poziv za nabavku traktora“, istakao je Kesić.                    

B. K.