Konferancija o biodistriktu kao modelu podsticaja organske proizvodnje 7. decembra u Beogradu

Foto: Pixabay

Konferencija „Biodistrikti kao model za podsticaj organske proizvodnje i lokalnog ekonomskog razvoja“, održaće se 7. decembra, na beogradskom Poljoprivrednom fakultetu

Cilj konferencije je predstavljanje preduzetih aktivnosti i postignutih rezultata na formiranju prvog biodistrikta u Srbiji, u Kolubarskom okrugu, koji je prvi biodistrikt u regionu, ali i u jugo-istočnoj Evropi, navodi se u saopštenju Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“.

Kako se dodaje, biodistrikti su geografske oblasti zasnovane na principima i modelu organske poljoprivrede, u kojima poljoprivrednici, građani, pružaoci turističkih i ugostiteljskih usluga, udruženja i javne institucije uspostavljaju savez sa ciljem razvijanja održivih lokalnih prehrambenih sistema, unapređenja upravljanja lokalnim resursima, kao i posepšivanja ekonomskog i socio-kulturnog razvoja oblasti.

Konferenciju o biodsistriku podržava Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO), a sprovodi IFOAM –„Međunarodno organsko“  udruženje, kao i uz podršku GIZ-a, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

B. K.