Konkurs za BioSens akcelerator za startape iz poljoprivrednog sektora

Foto: BioSense

Program će okupiti preko 20 mentora – eksperata iz zemlje i inostranstva

U okviru projekta ANTARES zvanično je otvoren BioSens akcelerator, prvi na ovim prostorima isključivo usmeren ka domaćim tehnološko-inovativnim kompanijama, koje svoj dalji razvoj vezuju za sektor poljoprivrede i hrane.

BioSens akcelerator će kroz edukaciju, intenzivne treninge i lično mentorstvo, pružiti mogućnost domaćim IT preduzetnicima, startapima i malim preduzećima da kroz razvoj novih rešenja, kao i unapređenje postojećih, doprinesu digitalizaciji poljoprivrede.

Prof. dr Vesna Bengin, koordinatorka projekta ANTARES, kaže da je naš ekosistem tehnoloških startapa sve snažniji i bogatiji. Ipak, domaći startapi i dalje imaju vrlo ograničen pristup i mogućnost rada sa biznis liderima, tržišnim i tehnološkim ekspertima. To je ujedno i bila ideja iza lansiranja ovog akceleratora.

„Nedostaju im specifična znanja, iskustva, povezanost sa naučnicima, poljoprivrednicima i drugim relevantnim akterima koji će im pružiti podršku u ranoj, najosetljivijoj fazi razvoja njihove poslovne ideje. BioSens akcelerator fokusira se na “pametne investicije”, a to su, pre svega, mentorstvo, pristup tržištu i potpora za ubrzani razvoj. Mi smo tu da im pomognemo da svoje dobre ideje pretvore u pobedničke“.

Iz Instituta poručuju da će program okupiti preko 20 mentora – eksperata iz zemlje i inostranstva, koji će svojom ekspertizom, iskustvom, kontaktima i idejama pomoći novim tehnološkim preduzetnicima da testiraju izvodljivost i održivost svoje poslovne ideje i digitalnih startap rešenja.

Sam program biće realizovan ove jeseni, u periodu od oktobra do decembra, a namenjen je startapima koji ispunjavaju sledeće uslove:

  • Imaju već oformljen tim, razrađenu ideju i jasan početni biznis plan, odnosno koncept;
  • Bave se razvojem i primenom inovacija i IT rešenja za poljoprivredu i prehrambeni sektor;
  • Rešavaju realan problem na tržištu tako što rade na unapređenju već postojećih rešenja ili digitalizaciji prethodno analognih rešenja.

Za učešće u programu biće odabrano do deset startap preduzeća, koja će dobiti stručnu mentorsku podršku, i to bez dodatnog uslovljavanja u smislu udela u budućim kompanijama. Rad će se odvijati kroz nedeljne radionice koje će držati stručnjaci, preduzetnici sa iskustvom, a veliku ulogu imaće i tematski meetup-i i druga dešavanja.

Pored mentorske komponente, timovi koji pokažu najviše spremnosti da razviju svoju poslovnu ideju imaće i naučnu podršku Instituta BioSens u smislu prenošenja znanja, a po potrebi, biće im dostupna i naučno-istraživačka oprema Instituta BioSens koja im je neophodna za razvoj digitalnih proizvoda.

Prijave za prvu generaciju BioSens akceleratora otvorene su do 1. septembra 2019. godine. Detaljnije o akceleratoru i samom procesu prijave možete pronaći na zvaničnom sajtu.

O Institutu BioSens

Institut BioSens je javna naučnoistraživačka ustanova i evropski centar naučne izvrsnosti koji se fokusira na razvoj digitalnih tehnologija i njihovu primenu u poljoprivredi. Misija Instituta BioSens je da podrži razvoj efikasne poljoprivrede u kojoj će se uz manja ulaganja i manje rizike ostvarivati veći prinosi, kao i da podrži domaći IT sektor da razvije sopstvene proizvode za primenu u poljoprivredi.