Korona upalila „crveni alarm“ i u sajamskoj industriji

Foto: Novosadski sajam

„Pričamo o milijardama dinara koje nisu potrošene na robe i usluge“

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa upalila je „crveni alarm“ i u sajamskoj industriji kako u Srbiji, takom i širom sveta, zbog velikih gubitaka usled otkazivanja sajamskih manifestacija.

Mnogi događaji su se „preselile“ onlajn, navodi Tanjug, ali postavlja pitanje da li su kao takvi prava zamena za direktan kontakt na sajamskim manifestacijama.

Ipak, Poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan, prvi put u istoriji virtuelno, i to bi trebalo da bude do kraja godine.

Polovinom marta redovno poslovanje prekinuo je i Novosadski sajam, a direktor Slobodan Cvetković kaže za Tanjug da je Novosadski sajam ostao bez prihoda koji se mere desetinama miliona.

„A ako govorimo o Gradu Novom Sadu i Republici Srbiji, onda pričamo o milijardama dinara koje nisu potrošene na robe i usluge“, kaže Cvetković.

Kaže da je Novosadski sajam prethodnih godina veoma dobro poslovao, da im je to omogućilo da „preguraju“ proleće, leto, dočekaju jesen, da nije bilo otpuštanja, te da će morati da uzme kredit kako bi, čim to uslovi omoguće, odmah nastavili sa redovnim poslovanjem.

Ove godine organizovani su samo Dani energetike, Sajam knjiga, Sajam obrazovanja, dok su sve druge manifestacije izostale, uključujući i novosadski Poljoprivredni sajam, od koga se u početku nije odustajalo, kao ni od Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije.

„Ali, kada tražite saglasnost i instrukcije za primenu i sprovođenje mera od Republičkog kriznog štaba i dobijete odgovor da organizovanje sajamskih manifestacija i priredbi nije odobreno do daljeg, tada su vam ruke vezane“, kaže Cvetković.