Kosidba na Rajcu od 12. do 14. jula

Stari običaj okupljanja mobe radi svršavanja važnog posla i takmičenje najboljih kosača na planinskim livadama Rajca, uz tradicionalni kulturno-umetnički program, okupiće i ove godine od 12. do 14. jula goste iz raznih krajeva.

„Kosidba na Rajcu“, jedna od najpoznatijih i verovatno najposećenija smotra ove vrste na svetu, simbolično obeležava kraj sezone košenja planinskih livada i podseća na tradiciju seoskih moba, okupljanja radi obavljanja ovog teškog i važnog posla.

Uz umeće u košenju rajačke planinske trave, priređuje se i tradicionalni kosački ručak na livadi, uz stara srpska jela, đakonije i ljutu rakiju prepečenicu.Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave. Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za Đidiju ili Kozbašu i na sledećoj Kosidbi on je taj koji predvodi kosače.

„Kosidba“ nije samo takmičenje, već i verni prikaz svih običaja vezanih za košenje livada, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša…

B. K.