KRAGUJEVAC: Deset poziva za subvencije poljoprivrednicima, ukupno 80 miliona dinara

Gradske vlasti Kragujevca objavile su 10 javnih poziva za dodelu sredstava za podsticaje u poljoprivredi. Iz budžeta će biti dodeljeno ukupno 80 miliona dinara,

Poljoprivrednici zahteve za subvencionisanje mogu da podnose za regresiranje reproduktivnog materijala, odnosno prvog veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica. Zatim za dodelu podsticajnih sredstava za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. To podrazumeva nabavku novih traktora i priključne mehanizacije.

Zahtevi za novac iz gradskog budžeta mogu da se podnesu i za nabavku novih mašina i opreme za stočarstvo, podizanje i opremanje plastenika, podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze, nabavku nove opreme za navodnjavanje, zatim priplodnih grla goveda, ovaca, koza i svinja koje se koriste za proizvodnju mesa i mleka.

Pčelari mogu da podnesu zahtev za nabavku nove opreme za pčelarstvo, a svi mogu da konkurišu za sufinansiranje osiguranja useva, plodova višegodišnjih zasada i životinja i za promociju ruralnog razvoja.

B. K.