Krakobabić: Mladima, uz kuću na selu, i bespovratna pomoć do 10.000 evra

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je  da je u pripremi  državni program koji predviđa do 10.000 evra bespovratnih sredstava za pokretanje privrednih aktivnosti namenjen mladima u Srbiji koji žele da ostanu na selu. Isto tako ovaj program biće namenjen i onima koji žele da iz gradova odu na selo, tako da će uz kuću moći da dobiju i pomoć za pokretanje posla.

Krkobabić je za Tanjug rekao da će oni sami birati privredne aktivnosti kojima će se baviti. Kao primer naveo da će to biti podsticajna sredstva za otvaranje prodavnica, apoteka, različite zanatske radnje (vulkanizerske, za popravku poljoprivrednih mašina…), obnovu starih zanata kako bi to bilo u funkciji etno turizma. Takođe je istakao da postoji veliki broj zahteva, više od stotinak, za obnovu starih vodenica.

„Mladi ljudi, ako imaju neku ideju koja je bitna da neki kraj naše zemlje, neko selo može bolje i uspešnije da funkcioniše javljaće se na ovaj konkurs, dobijati podsticajna sredstva i mi ćemo onda imati upravo te delatnosti, uslužne ili proizvodne, koje će omogućiti lakši život ljudima na selu“, rekao je Krkobabić navodeći da se očekuje da će prijavljivanje za ovaj program početi do polovine godine.

Dodao je da će poslove koje budu obavljali, raditi u svojim kućama, odnosno da neće iznajmljivati poslovni prostor i plaćati skupe zakupnine.

„Adaptiraće deo svojih kuća, pomoćnih objekata i tu će biti te prodavnice, radnje… a onda, zajedno sa lokalnim samoupravama koje će pomagati u svemu tome oko različitih dozvola koje su za sve to neophodne, u toj sinergiji mislim da možemo da odradimo nešto bitno za revitalizaciju života na selu“, rekao je Krkobabić.

B. K.