Krenula prva faza izgradnje digitalnih mreža u selima Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je obeležavanju početka izvođenja radova u okviru projekta razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije koju organizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Sestre Radović“ u selu Zagorica, opština Topola.

Brnabić je  istakla da je ovaj projekat od velike važnosti jer će omogućiti svim građanima Srbije, a posebno onima koji žive u najudaljenijim ruralnim mestima, savremeni pristup internetu.

Premijerka je naglasila da je veoma važno za ravnomerni rast i razvoj da naši najmlađi građani ostaju u svojim sredinama i da svojim znanjem razvijaju i najudaljeniji deo Srbije.

„Za to su im potrebni pravi uslovi. Građani u ruralnim sredinama moći će da koriste sve elektronske usluge, zahvaljujući projektu koji radimo sa Evropskom investicionom bankom, uz  podršku Evropske unije“ rekla je premijerka.

Navela je da je čitav  projekat vredan 500 miliona evra, od čega je 250  investicija države, a 250 privatnih partnera telekomunikacionih kompanija.

„U prvoj fazi biće izgrađeno približno 4.700 kilometara optičkih trasa i obuhvatiće oko 700 ruralnih naselja, 120.000 domaćinstava i oko 730 škola. Završetak prve faze planiran je do kraja 2023.godine, a do  2025. godine sto odsto teritorije Srbije biće pokriveno brzim internet“, rekla je Brnabić.

B. K.