Krenula setva: Ratari u Sremu verni šećernoj repi

Očekivanja su da će ove godine pod šećernom repom biti nešto više od 30 hiljada hektara, što je manje za oko 15 odsto nego lane. Mnogi ratari okreću proizvodnji soje i suncokreta zbog manjih ulaganja. Ratari u Sremu kažu da, bez obzira na sve nedaće sa visokim cenama repromaterijala, nisu odustali od setve šećerne repe.

„Nešto smo i povećali površine zbog ugovorene proizvodnje, sigurne cene, veštačkog đubriva koje nam je obezbedio Sunoko. I cena je dobra od 42 evra po toni i veća je nego lane“, rekao je Sava Zeremski, ratar iz Dobrinaca kod Rume.

U kompaniji Sunoko, podsećaju na to da su jesenac poljoprivrednicima na vreme ponudili uslove ugovora za novu proizvodnju i obezbedili povoljniji repromaterijal, finansijsku podršku i logistiku.

„Izašli smo sa ugovorom sa osnovnom cenom od 40 evra plus bonus za organizatore proizvodnje i bonus za digestiju, a dali smo i beskamatne avanse i pomoć u repromaterijalu. Sigurna cena je 42 evra“, rekao je Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije „Sunoko“.

B. K.