Krkobabić: Formirana 500. zadruga, uz podršku Vlade

„Zemljoradničke zadruge višestruko uvećale dobit“

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić otvorio je u Ražnju 8. privrednu manifestaciju pod nazivom „Dani kupine“ i tom prilikom istakao da je juče formirana 500. zadruga, čije je uspostavljanje pomogla Vlada bespovratnim sredstvima, a podršku su pružili i Zadružni savez i Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

On je istakao da se rad zadruga koje su dobile bespovratna sredstva prati, pri čemu su analize pokazale da je njihova dobit u prošloj godini uvećana za više od 396 odsto.

Posetioci manifestacije su, osim prezentacije proizvoda i edukativnih predavanja, mogli da vide i opremu i mehanizaciju koju je zemljoradnička zadruga „Zapis 2012“ nabavila sredstvima u iznosu od 5,8 miliona dinara, dobijenim iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji realizuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj.

Prema rečima ministra, potrebno je slobodnu državnu zemlju ustupiti mladim poljoprivrednicima na korišćenje, na način kako zahteva struka, uz primenu savremenih mera.

Pomoćnik predsednika opštine Ražanj Dragiša Todorović naglasio je da ta lokalna jedinica jedinu šansu vidi u razvoju poljoprivrede i formiranju jednog zajedničkog prostora sa opštinama Aleksinac, Ćićevac i Varvarin, kako bi zajednički mogli da realizuju programe iz oblasti poljoprivrede.

Krkobabić, predstavnici Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Zadružnog saveza Srbije i opštine Ražanj, obišli su i zadruge „Bukovik“ u selu Lipovac i „Zapis 2012“ u Ražnju.