Krkobabić: U 2019. 25 miliona evra za razvoj zadrugarstva

„Pokušaćemo da objedinimo porodična gazdinstva“

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić istakao je da je do sada formirano 311 poljoprivrednih zadruga, čime je, kako je ocenio, napravljen iskorak u pravcu opstanka sela.

Krkobabić je nakon razgovora sa gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović i rukovodstvom tog grada o formiranju zadruga i o regionalnom razvoju rekao da je planirano da se u republičkom budžetu naredne godine izdvoji 25 miliona evra za razvoj zadrugarstva.

On je precizirao da je to četiri puta više nego ove godine, i najavio da će Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) napraviti mapu regiona, a biće definisana i strategija ravnomernog regionalnog razvoja.

Pokušaćemo da objedinimo porodična gazdinstva i oformimo što više specijalizovanih poljoprivrednih zadruga, koje mogu da odole izazovima tržišta, naveo je ministar.

Krkobabić je naglasio da Srbija treba da podstiče razvoj stočarstva jer je potpisan ugovor sa Kinom o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa, pri čemu je naveo podatak da se sada izvozi samo 300 tona junećeg mesa, što je sto puta manje nego u vreme SFRJ.

U okviru posete Kruševcu, ministar je u selu Lazarevac obišao i zemljoradničku zadrugu „Euro Duo Kalem“, kojoj je dodeljeno 11,3 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i formiranje novih zadruga.

Zadruga uspešno posluje od 2006. godine, bavi se gajenjem voća i proizvodnjom sadnog materijala, a sa osam članova i više od 40 kooperanata (sa teritorije opština Kruševac, Trstenik i Varvarin), godišnje proizvede skoro milion voćnih sadnica i 500 tona svežeg voća (jabuka, krušaka, šljiva, trešanja) namenjenih uglavnom izvozu u Rusiju, Gruziju, Kazahstan, Tadžikistan, Uzbekistan i Kirgistan.

Zadruga je novcem dobijenim iz Programa kupila minusno/plusnu lager komoru za skladištenje voća, povrća i sadnog materijala.

Krkobabić je rekao da je posetio ovu zadrugu kako bi se uverio u to kako su iskorišćena sredstva i da li je lokalni budžet spreman da prepozna značaj udruživanja poljoprivrednih gazdinstava u zadruge.

Pomoćnik gradonačelnika Kruševca Marko Milojević rekao je da su akcije pomoći zadrugama i opstanku sela od nemerljivog značaja.

Ovako dobrim programima pokušavamo da vratimo veru u zadrugarstvo zbog čega ćemo razmotriti mogućnost izdvajanja sredstava i iz gradskog budžeta za pomoć zadrugama, rekao je Milojević.