Lokalne i novostvorene sorte “guraju“ napredak vinskog sektora u Srbiji

Vinogradari i vinari širom Vojvodine sa neskrivenim elanom planiraju nastavak razvoja vinogradrstva i osavremenjivanje vinskih podruma. Tome je nesumnjivo doprinela i Strategija razvoja vinskog sektora 2021- 2030, koju je decembra prošle godine, na inicijativu Saveza vinara i vinogradara Srbije (SVVS), usvojila Vlade Srbije. Ovim dokumentom detaljno je obuhvaćen razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji u narednoj deceniji.

Njime je predviđeno da Srbija treba da utrostučni površine pod vinogradima i za više od 30 odsto poveća udeo domaćeg vina na tržištu. Isto tako neophodno je i da se osigura i pospeši izvoz vina u EU i treće zemlje, kao i da se stvore uslovi za razvoj vinskog i seoskog turizma.

„Desetogodišnjim programom razvoja zacrtano je da dođemo do daleko većih površina aktivnih vinogarda od sadašnjih oko 25.000 hektara. Možda to u ovom momentu zvuči nerealno, ali je sa planskim ulaganjima izvodljivo“, rekao je prof. dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Projekat razvoja vinogradarsva i vinarstva, po mišljenju Ivaniševića, zahteva aktivnu sadnju i dugoročno ulaganje koje mora  biti podržano od strane države.

„Očekujemo da u bliskoj budućnosti u vinogradima u većem procentu budu zastupljene lokalne i novostvorene sorte. Poslednjih četiri-pet godina prisutni su i programi Pokrajinske vlade za vinogradare, vinare kao i razvoj vinogradarske infrastruktur,e što takođe doprinosi bržem razvoju sektora“, istakao je dr Ivanišević dodajući da vinogradarima i vinarima država treba da obezbediti da sukcesivno dobijaju pomoć i na taj način planski ulažu u investicije.

B.K.