Lokalne samouprave u Vojvodini dodatno će plaćati protivgradne strelce

Od 15. aprila pa do 15. oktobra, kako je utvrđeno kalendarom Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na snazi će biti sezona protivgradne odbrane poljoprivrednih useva u Srbiji. Tim povodom Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda u čijoj nadležnosti je protivgradna odbrana, izjavio je da nema nikakvih razloga da poljoprivrednici strepe.

„Kao i prošle godine, kada smo na raspolaganju imali 19.000 raketa i ove sezone će biti otprilike taj broj. Lane je sa lansiranih stanica ispaljeno 10.558 raketa, u rezervi nam je trenutno na raspolaganju 8.860, a raspisali smo i tender za novih 7.000 raketa. Osim toga od lokalnih samouprava, s kojima smo poslednjih godina uspeli da uspostavimo odličnu saradnju, očekujemo da doprinesu protivgradnoj odbrani kupovinom raketa našim lansirnim stanicama“, rekao je Nikolić.

Opština Kikinda je za dodatno angažovanje 28 strelaca na 14 lansirnih stanica ove godine izdvojila dva miliona dinara, odnosno 8.000 dinara po strelcu. Poučeni lošim iskustvom iz 2018. godine kada su gradonosni oblaci potukli 2.000 hektara pod kukuruzom i suncokretom u ovoj lokalnoj samoupravi više ne žele ništa da rizikuju.

„Smatramo da je rad protivgradnih strelaca vemo važan za našu opštinu gde većina ljudi živi od poljoprivrede. S obzirom na celodnevnu mobilnost i odgovornost koju imaju tokom sezone, strelci treba da budu adekvatno nagrađeni za svoj rad“, rekao je šef odseka za poljoprivredu Opštinke uprave Dalibor Oličkov.

Grad Sombor, takođe je kao i ranijih godina, u dogovoru sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, potpisao ugovore sa protivgradnim strelcima za rad na 23 lansirne stanice.

„Pored obučenih strelaca sve stanice su u ovom momentu spremne i opremljene za početak sezone. Grad je za nabavku 90 protivgradnih raketa izdvojio četiri miliona dinara“, rekao je Predrag Kucurski iz Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine opštinske uprave.

B.K.