Loš kvalitet ovogodišnje borovnice, cena i dalje visoka

Ovogodišnja ponuda borovnica  izuzetno mala u odnosu na prethodne godine.Iako se cene kreću od 500 do 1.000 dinara za kilogram, kvalitet je daleko lošiji od prethodnih sezona.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović kaže da su na kvalitet i rod borovnice uticale pre svega vremenske prilike, velike vrućine i majske kiše, a posebno što se usred berbe temperature nekoliko dana bile skoro 40 stepeni.

„Ogromne vrućine ne pogoduju borovnicama, a to se upravo desilo za vreme branja roda, što je dodatno uticalo na veliku dehidrataciju. Bilo je i dosta vlage u zemljištu zbog majskih kiša i to je sve takođe dovelo do lošijeg kvaliteta“, objašnjava Keserović za Biznis.rs uz napomenu da je na smanjenje prinosa uticaj imalo loše oprašivanje i oplodnja za vreme cvetanja.

Poslednjih deset godina zasadi pod borovnicom su se u Srbiji sa 200 hektara povećali na 2.500 hektara. Po podacima Privredne komore Srbije, povećavanje površina pod zasadima borovnice je konstantno iz godine u godinu, pre svega zbog posledica stabilne cene koja se kreće i do 1.500 dinara po kilogramu. Prvi veći rod borovnice očekuje se u trećoj godini, četvrtom se pokrivaju ukupni troškovi, a u petoj se zarađuje. Prinosi varijaju i kreću se od jedne, dve, tri, pet, 12 tona po hektaru, pa sve i do više od 25 tona po hektaru.

B. K.