Loše prognoze žabaljskih ratara za rod kukuruza

Foto: Pixabay

Pod kukuruzom je u Srbiji zasejano nešto više od milion hektara oranica. Ova ratarska kultura već godinama dominira u žabaljskom ataru koji se prostire na 31.000 hektara. Ratari iz ove opštine kažu da je dugotrajan sušan period uticao na to da kukuruz ne izgleda dobro i da se sigurno ne mogu očekivati visoki prinosi.

„Šteta od suše praktično je nepopravljiva, a prinose koje očekujemo u zavisnosti su od poteza atara i od toga kako je ko obrađivao zemlju. Od tri do pet tona po hektaru je neki realan prinos koji se može očekivati“, rekao je Vladimir Čonkić, zamenik predsednika Opštine Žabalj.

Kakav su očekivanja ratara o otkupnoj ceni „žutog zrna“?

„Svakako bi trebalo da bude veća od 25 dinara za kilogram, a čak ni ta cena za nas nije prihvatljiva, kada uporedimo sa troškovimma za mineralno đubrivo, semena i hemiju za tretiranje koja je znatno poskupela“, rekla je proizvođač Mirjana Šerkov.

U kojoj meri će se kukuriz ispuniti očekivanja žabaljskih proizvođača zavisiće, između ostalog , ne samo od njihove već i od proizvodnje na globalnom nivou kao i stanja na zalihama i od odnosa ponude i potražnje.

B.K.