Malinari se raduju dobroj ceni, a strepe što rod nema ko da bere

Foto: Pexels

Dobrivoja Radović predsednika Asocijacije proizvođača malina i kupina za Agrobiznis magazin rekao je da, iako je tek početak godine, već sada jasno da će akontna cena maline biti između 600 i 800 dinara po kilogramu. Na cenu, kako je rekao, utiču četiri faktora: poskupljenje agrotehničkih mera između 100 i 300 posto, minerlanog đubriva, nedostatak mladica koje je letos prvo spržila suša, a sada je polomio vlažni sneg i klimatski uslovi.

Božo Joković, direktor zadruge „Agro eko voće“ koja okuplja proizvođače sa ukupno 10 hektara malinjaka rekao je da ove godine očekuje da cena maline bude minimum na prošlogodišnjem nivou, ali će roda biti manje nego lane.

„Već sada je jasno da ćemo imati problem sa radnom snagom kada dođe vreme berbe, pa je pitanje ko će te maline da obere. Osim toga primarni proizvođači, a i mi kao zadruga, pod konstantnim smo pritiskom krupnih igrača i sve brojnijih trgovačkih firmi koje se bave trgovinom maline. Oni bi da se obogate preko primarnih proizvođača malina“, rekao je Joković.

Podsetimo zbog ogromne potražnje za malinama na svetskom tržištu otkupna cena po kilogramu ovog voća lane je premašila sva očekivanja. U jeku berbe cena je bila između 400 i 420 dinara po kilogramu, dok je krajem decembra izvozna cena za inostrano tržište bila od 700 do 1.000 dinara.

B. K.