Malinari sumirali ovogodišnji učinak: Ostalo neisplaćeno 45 odsto predatog roda

Maline srpsko crveno zlato

Ova godina  počela je  dobro za malinare, kada je reč o vremenskim uslovima i očekivanoj ceni, ali  završava se naplatom samo 55 odsto predatog roda i gotovo duplo većim troškovima proizvodnje, reklo su za Biznis.rs čelnici dva velika udruženja malinara  Dobrivoje Radović i Milutin Živković.

„Kada se berba malina bližila završetku, cena se na nivou cele Srbije kretala od 550 do 620 dinara za sortiment “vilamet”.  Krajem avgusta pojedini veliki izvoznici i hladnjače oborili su cenu sa 550 na 500 dinara, što smatramo kršenjem ugovora, jer je malina već bila predate“, podvukao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije.

Kao razlog za pad cene malinarima je navođeno da je pala potrošnja malina na globalnom nivou zbog opadanja kupovne moći u celom svetu, a zbog energetske krize i inflacije koja se ubrzavala tokom cele godine.

„U ovoj godini 55-56 odsto velikih hladnjača isplatilo  je malinu, odnosno nama nije isplaćeno oko 45 odsto predate maline”, istakao je Milutin Živković, predsednik  Saveza “Srpska malina”.

Izvoz zamrznute maline iz Srbije opao je tokom osam meseci ove godine za 33 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, ali je uprkos manje izvezenim količinama ostvaren veći prihod, pokazuju podaci Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije (PKS).

   B. K.