Međunarodna konferencija PROGNOSFRUIT u Beogradu od 3. do 5. avgusta

Prognosfruit vodeća konferencija koja okuplja proizvođače jabuka i krušaka iz cele Evrope,  nakon dva uspešna onlajn događaja 2020. i 2021. godine,  biće  održana u Beogradu od 3. do 5. avgusta, u tradcionalnom formatu.  Organizatori su Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (World Apple and Pear Association – WAPA) i domaća Asocijacija Serbia Does Apples, koju je 2018. godine osnovalo devet domaćih kompanija sa ciljem promocije srpske proizvodnje jabuka na međunarodnim tržištima.

Organizaciju ovogodišnjeg Prognosfruit događaja u Beogradu podržava USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu. Prognosfruit od 1976. godine objavljuje godišnju prognozu proizvodnje jabuka i krušaka za predstojeću sezonu. Osim objavljivanja prognoze okupljeni predstavnici sektora razgovaraće i o situaciji na severnoj hemisferi, kao i o globalnim perspektivama za jabuke i kruške.

Iz Asocijacije Serbia Does Apples podsećaju da je naša zemlja jedan od najvećih proizvođača jabuka u Jugoistočnoj Evropi i da još uvek povećava proizvodnju. U Srbiji se jabuke proizvode na površini od 27.000 hektara, a proizvodnja se zasniva na savremenim tehnologijama uz pomoć kojih se postižu prinosi od 60 do 80 tona po hektaru sa visokim procentom jabuka prve klase. Sorte jabuka koje se gaje u Srbiji su: Gala, Breburn, Zlatni i Crveni delišes, Greni smit, Fudži, Jonagold i brojne klupske sorte. Domaći proizvođači jabuka, članovi Serbia Does Apples, sertifikovali su svoju proizvodnju i skladištenje sa svim potrebnim standardima kvaliteta kao što su: GLOBAL G.A.P, HACCP, IFS, BRC i Sedex.

B. K.