Meso, maline i borovnice za Liban, pšenica za Egipat

Foto: Vlada Srbije

Libanska strana planira da u našu zemlju izvozi maslinovo ulje i citruse

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Libana Gazi Zeaiter potpisali su u Bejrutu Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji predviđa unapređenje razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje.

Srbija želi da plasira na tržište Libana juneće i svinjsko meso i mesne proizvode, kao i maline i borovnice, dok libanska strana planira da u našu zemlju izvozi maslinovo ulje i citruse.

Od 1. marta izvoz pšenice na egipatsko tržište

Ministar Nedimović najavio je za RTS da bi srpski proizvođači i skladištari pšenice trebalo od 1. marta da izvoze na egipatsko tržište. On je rekao da su formalnosti sa Egiptom završene, a da je ostala još poslednja provera tamošnje Uprave za karantin bilja.

-Ostala je još Uprava za karantin bilja Egipta, čiji će predstavnici doći kod nas 10. februara da pregledaju skladišne kapacitete. Mi smo zajedno s proizvođačima i skladištarima pšenice u kontaktu i to je poslednji krug koji mora da se uradi. Očekujem da će od 1. marta egipatsko tržište biti dostupno našim skladištarima i proizvođačima, naveo je Nedimović.

On je dodao da se to dešava u trenutku kada je cena pšenice najviša u poslednje tri do četiri godine i iznosi 23,47 dinara po kilogramu, i podsetio na to da je Egipat najveći svetski kupac pšenice i da godišnje uveze i do deset miliona tona.

Prema njegovim rečima, cena kukuruza po kilogramu takođe beleži kontinuiran rast i trenutno iznosi oko 17,5 dinara po kilogramu, a očekuje se njeno dalje povećanje.