Mihailović: Stvoriti prepoznatljive zadružne proizvode za izvoz

Državni podsticaji za razvoj zadrugarstva doprineli su da se, u poslednjih pet godina, njihov broj povećao za trećinu. U registru privrednih subjekata trenutno su upisane 2.903 aktivne zadruge.

U Zadružnom savezu Srbije ističu da se najmanje 75 odsto njih bavi poljoprivredom. Lane su, prema podacima Agencije za privredne registre, osnovane 153 zadruge, a obrisano 53. Mnoge od njih posluju pozitivno, ali ima i onih koje su u blokadi (trenutno 181) sa ukupnim dugom od bezmalo 620 miliona dinara.

„U odnosu na ukupan broj zadruga, to nije zabrinjavajuća pojava. Dugovi su nastali po raznoranim kreditnim zaduženjima koji će, uz kontinuiranu proizvodnju i prodaju, u dogledno vreme biti „ispeglani“, smatra Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Najveća boljka zadrugarstva u Srbiji, po Mihailovićevim rečima, jeste što se zadruge bave raznim poljoprivrednim delatnostima, mahom na usitnjenim posedima.

„Dugoročno rešenje je udruživanje u složene zadruge sa težnjom da se, po ugledu na evropske zadruge, stvore prepoznatljivi zadružni proizvodi, prvenstveno namenjeni izvozu“, kaže predsednik ZSS.

B.K.