Milenku Jovanoviću iz Laćarka priznanje „Poljoprivrednik budućnosti“

Foto: SUMP

Na konkurs se prijavio veliki broj mladih poljoprivrednika do 40 godina starosti

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP), pet godina nakon osnivanja i kontinuiranog delovanja među mladima na selu, organizovalo je prvi konkurs za dodelu novoustanovljenog priznanja „Poljoprivrednik budućnosti“. Utvrđeni su kriterijumi za izbor kao i stručni žiri, gde je u prvi plan stavljena inventivnost ostvarenih projekata i održivost proizvodnje.

Na konkurs se prijavio veliki broj mladih poljoprivrednika do 40 godina starosti, a na svečanosti u Novom Sadu priznanje „Poljoprivrednik budućnosti“ dodeljeno je Milenku Jovanoviću, rataru iz Laćarka koji se porodično uspešno bavi i preradom mesa na tradicionalan način. Drugo mesto, po oceni stručnog žirija, zauzeo je stočar Miloš Petrović iz Čoke, a treće Milan Bulajić, pčelar iz Bačke Palanke.

Prvonagrađenom mladom poljoprivredniku pripala je novčana nagrada od 2.000 evra, poklon novosadske kompanije „RTI“, dok su drugoplasirani i trećeplasirani dobili robne nagrade darodavaca. SUMP je sva tri poljoprivrednika dodatno nagradio putovanjem u Brisel i učestvovanjem u radu konferencije Evropskog veća mladih poljoprivrednika (CEJA).