Milionski ugovor srpskoj kompaniji na CIFIT 2019

Foto: Razvojna agencija Srbije

Srpska rakija uskoro na kineskom tržištu

Na najvećem kineskom sajmu investicija CIFIT 2019 u Sjamenu, u kineskoj provinciji Fuđijen, predstavlja se 20 kompanija iz Srbije koje nastupaju u okviru „Srpskog paviljona“.

Danas je na sajmu jedna od srpskih kompanija, destilerija „Zarić“, zaključila ugovor o izvozu rakije u Kinu vredan milion dolara, sa kineskom kompanijom „Golden dej“.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao član delegacije Srbije na CIFIT-u, koji je postignutu saradnju srpske i kineske kompanije ocenio kao sjajnu vest, posebno za privrednike iz Srbije koji se bave prehrambenom industrijom.

Antić je ocenio da je Srbija na pravi način iskoristila priliku koju su joj pružili kineski domaćini odabravši je za počasnog gosta CIFIT-a, i da su srpski privrednici „razumeli Kinu i njeno tržište i da su napravili dobre kontakte“.

„Verujem da će kontakti i sastanci koje su na CIFIT-u imali naši privrednici i naša delegacija uroditi plodom i da ćemo kao rezultat imati nove poslovne aranžmane“, rekao je Antić posle potpisivanja ugovora srpske i kineske kompanije.

Dodao je da su predstavnici 20 srpskih kompanija, među kojima su i četiri kineske koje posluju u Srbiji, na najvećem kineskom sajmu investicija i trgovine ostvarile više stotina kontakata s raznim kineskim i drugim kompanijama.