Ministarka Tanasković: Dvadeset miliona evra za projekte stočara

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će do kraja sedmice poljoprivrednicima koji se bave stočarskom proizvodnjom biti uručeno 525 ugovora za realizaciju projekata ukupne vrednosti 20 miliona evra. Poljoprivrednici će sredstva dobiti po osnovu Drugog javnog poziva u okviru „Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije“ koje Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije realizuju u saradnji sa Svetskom bankom.

Tanasković je objasnila da je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike u visini od 50 odsto ukupnog iznosa investicija, odnosno 10 miliona evra. Preostalih 50 odsto sredstava, korisnici imaju prilike da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od 11 poslovnih banaka sa kojima Ministarstvo ima saradnju u visini od 40 odsto investicije, a ostatak od 10 odsto obezbeđuju kao svoje učešće u finansiranju investicije.

Ministarka Tanasković je objasnila da su poljoprivrednici imali priliku da finansiraju nabavku traktora, novih mašina i opreme, potom digitalizaciju ili automatizaciju i troškove nabavke softvera, izgradnju objekata kao i korišćenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti.

“U pogledu nabavke poljoprivredne mehanizacije, sprovođenjem investicija drugog poziva, nabaviće se 460 traktora. Projekat će podržati izgradnju 17 novih građevinskih objekata, kako za uzgoj stoke i preradu mesa, tako i za proizvodnju i držanje meda”, kazala je Tanasković i istakla da je kroz isti poziv podržano do 30 projekata iz oblasti pčelarstva.

B. K.

Komentari