Ministarka Tanasković: Krenula isplata zastalih subvencija poljoprivrednicima

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da isplata premija za mleko za treći kvartal startuje u ponedeljak, 28.novembra i da će sve subvencije biti isplaćene do kraja godine. Poručila je da je budžet Ministarstva poljoprivrede nikada veći i da ove godine ide 62 milijarde dinara ide na podsticaje . „Dodatnih 16,5 milijardi će biti isplaćeno na suvencije poljoprivredncima u celosti. Mi smo već ove nedelje krenuli sa isplatama i preko četiri milijarde dinara je već iksplaćeno“, rekla je ona. Dodala je da je isplaćeno mleko za drugi kvartal, pre toga gorivo, osiguranje poljoprivrednim proizvođačima kao i sledovanja voćarima.

„U ponedeljak 28. decembra isplatićemo premije mleko za treći kvartal, ado polovine decembra utrošiti skoro ceo opredeljeni novac osim proizvođačima suncokreta za koje ima 35,000 zahteva“, rekla je Tanaskovićeva. Ona je naglasila da je prioritet Ministarstva uvođenje e-Agrara, te da će postojati kriterijumi za korišćenje svake mere podrške.

„Digitalizacija je neophodna u poljoprivredi i uopšte administraciji kako bi poljoprivrednicima olakšali život oko podnošenja zahteva, smanjili čekanja na šalterima sa jedne strane, a administracija bila brža, efikasnija i kako bi oni dobili sredstva u godini u kojoj su za ta sredstva i aplicirali“, rekla je ona.

B. K.