Ministarstvo: Kompanija Tenis tražila odlaganje investicije

S kompanijom „Tenis“ nije potpisan ugovor, već je samo podnet investicioni plan

Nemačka kompanija „Tenis“ zatražila je odlaganje najavljene investicije u Srbiji, a Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je predlog prosledila Gradu Kikindi na dalje odlučivanje.

„Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je na molbu kompanije ‘Tonnies’ (Tenis) dala predlog za odlaganje investicije i prosledila ga Gradu Kikindi na odlučivanje“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede za Tanjug.

„Podsećamo da s kompanijom ‘Tenis’ nije potpisan ugovor, već je samo podnet investicioni plan koji je odobrila Komisija. Imajući u vidu da ugovor još nije potpisan, Komisija je dala predlog za odlaganje investicije“, kažu u resornom ministarstvu. Državno zemljište na teritoriji Grada Kikinde koje je bilo predmet zakupa, izdaje se redovno poljoprivrednicima na licitacijama do početka realizacije investicije, navode u Ministarstvu.

Komisiju za davanje saglasnosti za investicione planove u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, a u njenom sastavu su ministar poljoprivrede, privrede i finansija.

Vlada Srbije potpisala je 2015. godine s nemačkim proizvođačem mesa Memorandum o razumevanju za odgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji, a plan je bio da ova kompanija ima proizvodnju na 20 farmi u Srbiji.

Nemački „Tenis“ je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda, i koji ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

LSV: Dokle će vlast da ćuti o dolasku Tenisa?

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je u utorak, 13. novembra ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da javnosti saopšti da li je tačno da je Tenis ponovo odložio početak investicije u Republici Srbiji, kao što su ovih dana objavili pojedini mediji.

Da li je moguće da kompanija kojoj je dato pet hiljada hektara u dugoročni zakup na trideset godina u Kikindi i Zrenjaninu, već drugi put odlaže početak rada, ovaj put uz obrazloženje da u Evropi vlada svinjska kuga i da je Komisija za investicije odobrila pomeranje roka za još godinu dana? Ako kod nas nema svinjske kuge, a u pojedinim evropskim zemljama je ima, zar „Tenis“ ne bi trebalo da požuri sa investicijom i zaradi na izvozu svinjskog mesa iz Srbije, upitala je ta stranka u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš.

Nedopustivo je da dolazak ovog mesnog giganta već tri godine bude obavijen velom ćutanja i da se informacije o njegovom dolasku saznaju sporadično iz medija. Javnost i dalje nije upoznata pod kojim tačno uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini, kao i ekonomskim i ekološkim posledicama koje će to izazvati, naveo je Kostreš.