MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Egipat zaintresovan za pšenicu i voće iz Srbije

Foto: http://www.minpolj.gov.rs/

Ministarka poljoprivredeJelena Tanasković razgovarala je sa ambasadorom Egipta u Srbiji Baselom Salahom o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti poljoprivrede, a egipatska strana pokazala je najveće interesovanje za uvoz pšenice i voća iz Srbije. U razgovoru je postignuta saglasnost da je jedan od prioriteta uspostavljanje sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi omogućio da cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda budu konkurentnije, posebno u sektoru voća koji je pogođen visokim carinama.

Tanasković je iskazala zahvalnost što je Egipat prepoznao potencijal srpske poljoprivrede i pružili šansu našoj zemlji za izvoz pšenice i voća u Egipat.

„Nadam se da ćemo dobiti priliku da proširimo saradnju na goveđe i mlečne proizvode“, ukazala je ministarka istakavši da je saradnja dveju zemalja značajno unapređena u prethodnom periodu, što potvrđuje poseta egipatskog predsednika Abdela Fataha El-Sisija Srbiji početkom ove godine, nakon 30 godina, kada su Srbija i Egipat potpisali 13 sporazuma.

Egipat je zainteresovan za plasman citrusa na srpsko tržište, kao i za saradnju u oblasti zaštite bilja, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

B. K.