Bespovratna sredstva 50-40-10

Ministarstvo poljoprivrede i Svetska banka krenuli sa projektom bespovratne pomoći gazdinstvima u sektorima voćarstva, vinogrdarstva, povtarstva i cvećarstva

Objavljivanjem prvog poziva Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Svetskom bankom, započelo je „Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ koji će trajati tri godine i čija ukupna vrednost iznosi 38 miliona dolara. U prvom pozivu, dodelom bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva.

Kako je ranije najavio resorni ministar Branislav Nedimović sredstva će biti plasirana kroz šemu 50-40-10. Korisnici sredstva moći će da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, 40 odsto će finansirati iz kredita kod banaka, a  proizvođači će u startu dati samo deset odsto sredstva kao sopstveno učešće

Maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo može da dobije bespovratno je 20.000 evra dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra. Za ove namene Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti 20 miliona evra i to kroz još dva javna poziva, u julu i oktobru.

Ono što je, kako kažu u Ministarsrtvu poljoprivrede, dodatna pogodnost ovog vida podsticaja je to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre početka same investicije i nema nikavu prepreku za dalje ulaganje. Među prioritenim korisnicima podstcaja su žene na selu, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji žive i rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške poput IPARD-a.

Link za javni poziv, spisak banaka i konsultantskih kuća, možete pogledati ovde.

B.K.