Ministarstvo poljoprivrede: Javni pozivi za nabavku mašina i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji u 2022. godini

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede raspisala je javne pozive za nabavku mašina i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji u 2022. godini.

Kako je navedeno na sajtu resornog ministarstva, najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u skladu sa ovim javnim pozivima je 800.000 dinara. Takođe se dodaje da se podsticaji utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 procenata od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

„Podsticaji za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura obuhvataju investicije u nabavku novih mašina i opreme za primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, primarnu proizvodnju voća i grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja, obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje, berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura“, navedeno je u konkursu.

Podsticaji za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu obuhvataju podsticaje za investicije u nabavku novih mašina i opreme za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane; za manipulaciju i distribuciju čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka; za zaštitu dobrobiti životinja; za vaganje, usmeravanje i obuzdavanje životinja; za proizvodnju konzumnih kokošijih jaja; za pčelarstvo, mužu i držanje, odgoj i tov živine.

„Ukoliko se zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje odnosi na investicije u proizvodnju konzumnih kokošjih jaja, najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini jeste tri miliona dinara. Pravo na podsticaj ostvaruje podnosilac, koji je između ostalog, u potpunosti realizovao investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara 2021. godine, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje“, navodi se  na sajtu Ministarstva.

Rok za podnošenje zahteva  na oba konkursa je od 4. januara do 28. februara 2022. godine.

Konkursnu dokumentaciju možete preuzeti ovde.

B. K.