Organska proizvodnja već godinama beleži stabilan rast i pretenduje da postane dominantan način poljoprivredne i prehrambene prozivodnje u Evropi, ali i širom sveta. U Srbiji ona takođe predstavlja jedan od najperspektivnijih sektora proizvodnje hrane, a prepoznavši to Ministarstvo poljoprivrede poslednjih godina je kreiralo niz mera podrške organskoj proizvodnji za njen intezivniji razvoj.
„Mere se odnose se na instutucionalni i zakonodavni okvir, kao i na podsticaje koje su značajno veći, kako za organsku biljnu tako i stočarsku u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Organski proizvođači značajno su podržani i u troškovima za sertifikacijui dostizanje ostalih standarda u proizvodnji” istakla je Jelena Milić, iz Ministarstva poljoprivrede na skupu koji je organizovala “Serbia organika” o organskoj proizvodnju u Privrednoj komori Vojvodine.
Naglaslil je da se organski sektor u Srbiji kontinuirano razvija i ima puno potencijala. Lane su površine pod organskim proizvodima znatno povećane, sada imamo 23.500 hektara pod organskom proizvodnjom što je je rast od 12 posto u odnosu na 2.020. godinu.
„Takođe se povećava i broj proizvođača, njihov broj dostigao je 7.500. Naravno, tu su i kooperanti proizvođači, koji su u okviru grupne proizvodnje. To je, inače, jedan model koji se u našoj zemlji pokazao kao uspešan. U EU do sada on nije bio dozvoljen već samo za treće zemlje, što smo mi veoma dobro iskoristili”, rekla je Milićeva.
B. K.