Ministarstvo poljoprivrede: „Otvoreni Balkan“ ključ za ekonomski napredak regiona

Foto: Pixabay

Srbija je jedan od deset najvećih proizvođača žitarica, a spada i među vodeće proizvođače maline, šljive, jabuke i drugog voća, što može značajno doprineti poboljšanju svetske proizvodnje hrane, rekla je pomonik pinistra poljoprivr4de Vedrana Ilić učetvujući putem video veze na ministarskoj konferenciji u Berlinu u okviru skupa zemalja G7.

Ilićeva je nagalsila da Srbija ove godine očekuje žetvu od 3,5 miliona tona pšenice i, u slučaju povoljnih meteoroloških uslova, kukuruza nešto više više od sedam miliona tona. Takođe je naglasila da ove godine imamo i značajnu proizvodnju suncokreta, šećerne repe i soje.

„Našu spremnost na saradnju i pomoć pokazali smo kroz mnoge aktivnosti do sada, ali najvažnija je svakako inicijativa „Otvoreni Balkan“ koja pomaže razvoju celog Zapadnog Balkana i najvažniji je regionalni projekat za Srbiju. Inicijativa koja trenutno uključuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju otvorena je i dostupna svima koji žele da se pridruže“, poručila je Ilićeva u tekstu koji objavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Dobrosusedski i bilateralni odnosi su, istakla je, ključni za ekonomski napredak regiona. Ukazala je na značaj unapređenja prehrambenog sistema i da je Srbija posvećena putu ka EU.

„Dokaz tome je i otvaranje ‘zelenog’ Klastera 4 u pregovorima o pristupanju EU u decembru 2021. godine, što je nakon usvajanja nove metodologije novi korak bliže članstvu“, rekla je Ilićeva.

Naglasila je potrebu da se iskoristi snaga znanja i da se poboljšaju prehrambeni sistemi kako bi obezbedili sigurnu hranu, pristupačnu za sve, a istovremeno čuvajući prirodne resurse i boreći se protiv klimatskih promena, primenom i razvojem najboljih poljoprivrednih praksi, poboljšanjem sistema distribucije hrane i smanjenjem bacanja hrane.

Učesnici ministarske konferencije pozvani su da preduzmu dalju zajednicku akciju u svim ovim oblastima i da se pridruže Globalnoj alijansi za bezbednost hrane (GAFS) koja je krejem maja pokrenuta u Berlinu.

B. K.