MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Potpisana zajednička izjava sa Kinom za bolji plasman hrane iz Srbije

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Nenad Vujović, u ime Vlade Srbije, potpisao je u Kini Zajedničku izjavu o Mehanizmu saradnje za bezbednost hrane pri uvozu i izvozu za zemlje učesnice Inicijative „Pojas i put“ i Projektne zadatke za taj Mehanizam saradnje.

Potpisivanje ovog dokumenta doprineće unapređenju bezbednosti hrane pri spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Kinom, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Srbija će, kako je istaknuto, obezbediti bolju poziciju za plasman novih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Kine.

Podsetimo da je ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Tomislav Momirović ranije potvrdio da se intenzivno radi na potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptom, Republikom Korejom i UAE.

„Otvaranjem novih tržišta želimo da zadržimo ekonomski rast i na taj način izborimo sa sve većim ekonomskim pritiscima koji dolaze kao rezultat rata na istoku Evrope“, poručio je Momirović u Dubaiju, gde je potpisao Strateški dokument o početku pregovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o sporazumu o slobodnoj trgovini.

B. K.