MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Program IPARD 3 podstiče ribarstvo u Srbiji

Ribarstvo u Srbiji ima ogroman potencijal, posebno u Vojvodini i ovaj sektor će kroz IPARD 3 program subvencija, biti podržan kroz dve mere – Meru 1 za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava kao i Meru 3 za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Potencijal za razvoj ribarstva  pre svega ogleda se u preko 100.000 hektara površina u Vojvodini koji spadaju u zemljišta slabe plodnosti koja se ne koriste se za bilo kakvu proizvodnju, a koji bi se uz relativno male investicije mogli pretvoriti u ribnjačke površine,.

„Pored toga, Srbija primenjuje jednu od najsavremenijih tehnologija za proizvodnju šarana baziranu na ekstrudiranoj hrani, kojom se dobija duplo veća proizvodnja u odnosu na korišćenu tehnologiju u evropskim zemljama, koja značajno doprinosi porastu proizvodnja šarana po jedinici površine – često za preko 100 odsto“, rečeno je Tanjugu iz Ministarstva poljoprivrede.

U toku pripreme IPARD 3 programa, prepoznate su velike i značajne mogućnosti i raspoloživi resursi za razvoj ribarstva .

„Uvođenje sektora ribarstva u IPARD 3 program je od izuzetno velikog značaja kako bi se prevazišli postojeći izazovi u ovom sektoru, kao i omogućilo korišćenje postojećih potencijala za razvoj ribarstva koji Srbija poseduje“, navode iz Ministarstva uz napomenu da je glavni cilj u sektoru ribarstva podrška primarnim proizvođačima i prerađivačima u postepenom usaglašavanju sa pravilima EU i njenim standardima i praksama.

B. K.