MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Razmatra se mogućnost reprograma duga poljoprivrednika PIO fondu do 60 meseci

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika poslala je krajem januara dopis Ministarstvu poljoprivrede  u kome je tražila odgovor na nekoliko pitanja. Iz kabineta ministarke dobili su odgovore koje je u ime Kabineta ministra poljoprivrede potpisala Ivona Ranković.

Na pitanje  da li će se se pronći  rešenje za otpis kamata i dugova PIO fonda, Rankovićeva je odgovorila.

„Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na ovom problemu, održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Veličina duga poljoprivrednika koji nisu izmirivali svoje obaveze prema PIO fondu iznosi 312 milijardi dinara, dok je dug aktivnih poljoprivrednih gazdinstava u eAgraru 119 milijardi, od čega je osnovica 52 milijarde, a ostalo čini kamatu“, istakla je Ranković.

Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje za rešavanje ovog problema  Rankovićeva je  naglasila da se trenutno  razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci.

„Poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom otpisaće se 50 odsto kamate. Takođe se razmatra olakšica u smislu oslobađanja dodatnih kamata kao i zakonskog obezbeđenja kako bi reprogram bio omogućen“, rekla je Rankovićeva.

B. K.