Ministarstvo poljoprivrede: U vinski sektor uloženo 14 miliona evra

Foto: Vino&Fino

Vinski sektor je strateški važan za Srbiju, a to pokazuju i podsticaji od 14 miliona evra koji su realizovani u ovoj oblasti u poslednjih godinu dana, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević na konferenciji povodom obeležavanja šestog Međunarodnog Dana prokupca u Prokupcu.

Stanojević je precizirao da je za izgradnju i rekonstrukciju vinarija realizovano 11 miliona evra podsticaja, a tri su uložene u nove zasade, čime je omogućeno da se pod vinovom lozom podigne preko 300 novih hektara.

„Posebnu pažnju posvećena je autohtonim sortama, prokupcu, ali i bagrini, tamjanici i drugim pod kojima je trenutno samo osam posto zasada, a u planu je da ih bude više od 20 odsto u narednih nekoliko godina“ objasnio je Stanojević.

On je istakao da će narednih godina fokus podsticaja Ministarstva poljoprivrede takođe biti i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija sve više raste u svetu.

„Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji u brendiranju Srbije kao vinske zemlje. Ponosni smo što je sve više vinarija koje su opredeljene da proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom“, rekao je Stanojević.

B. K.